© 2017 Ulla Somerma

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
Please reload

Viimeisimmät kuulumiset

Laventelintuoksuinen keittiö

Young Living lanseerasi hiljattain neljä uutta makua ravintolisäluokiteltuihin öljyihin. Laventeli, sitruunaruoho, Thieves ja oregano täydentävät sarjan tuotteiden määrän yhdeksään, aiemmin valikoimissa oli timjami, piparminttu, sitruuna, mandariini ja appelsiini. Ravintolisäluokiteltu eteerinen öljy tarkoittaa, että Euroopan unionin viranomaisten valvoma riippumaton taho tutkii perusteellisesti tuotteen, jolle ravintolisäluokitusta haetaan. Eteeriset öljyt kategorisoidaan kosmetiikaksi ja siten siitä ei tule käyttää suun kautta, ellei pullon etiketissä lue ravintolisä, food supplement. Ja koska kyseessä on ravintolisä, se ei korvaa tasapainoista, terveellistä ja ravitsevaa ruokavaliota. 

 

Eteerisillä öljyillä maustaessa on muistettava, että vähemmän on enemmän. Tippakin  voi riittää ja suosittelenkin aloittamaan käytön yhdellä tipalla ohjeen määristä huolimatta. Jos intoudut kokeilemaan omia reseptejä, muistathan, että öljyt ovat rasvaliukoisa, ne leviävät tehokkaasti sulaan voihin, majoneesiin tai kookosöljyyn ja aromi voimistuu säilytyksessä. Vesi voimistaa öljyjä, jolloin esimerkiksi keittoihin ja kastikkeisiin kannattaa lisätä öljy vasta lopuksi.
 

Uusien makujen kunniaksi aloitan julkaisusarjan leivonnasta ja ruoanlaitosta Young Livingin eteerisillä öljyillä, käsittelemme yhden öljyn viikossa.  Alkuviikosta julkaisen omalla facebook –sivullani kiireiseen arkeen soveltuvia ohjeita, johon saa ainekset lähikaupasta, tänne blogiin tulee loppuviikosta ruokaideoita, jotka vaativat hieman enemmän, mutta ovat silti perusruokaa eteerisellä vivahteella. Tällä viikolla käytössä on Laventeli+  eli laventelin eteerinen öljy ravintolisäluokituksella.

 

Laventeli (Lavandula angustifolia) on herkän kukkainen yrtti, joka yleensä tuo mieleen teen ja haudukkeen. Ruoanlaitossa sitä tasapainottaa valkosipuli ja yrtit, kuten oregano, rosmariini tai timjami. Leivonnassa aito vanilja korostaa laventelin kukkamaisia puolia. Laventeli sopii hyvin kanan ja lampaan kanssa ja se tuo perunasalaattiin muistoja edelliskesästä. Laventeli sopii hyvin esimerkiksi maitopohjaisiiin jälkiruokiin ja leivonnaisiin.  Rentoutouttavaan viikonloppuun laskeutuessa maistuu laventelilammas laventelirisoton kera.
 

Maistuvia hetkiä!

 

 

 

Laventelilammas

n 500g karitsan filettä

1 valkosipulin kynsi murskattuna

2tl yrttimausteseosta (timjami, meirami, salvia, korianteri, rosmariini)

2tl lammasfondia tai vasikkafondia

2 tippaa laventeli+ -öljyä

suolaa

pippuria

vettä tarvittaessa

voita paistamiseen
 

Ota liha lämpiämään ainakin puoli tuntia ennen paistoa. Laita uuni lämpiämään 100 asteeseen. Sekoita mausteet, fondi ja laventeli+ -öljy tahnaksi, notkista tarvittaessa vedellä. Levitä mauste lihan pinnalle ja anna maustua huoneenlämmössä 30minuuttia. Ota lihaan väriä pannulla voin kanssa paistaen ja siirrä uuniin. Paista kunnes sisälämpötila on 55 astetta (medium) tai 65 astetta (kypsä), anna vetäytyä ennen leikkaamista.
 

Laventelirisotto

2,5dl risottoriisiä

2,5dl kuivaa valkoviiniä

2rkl lammasodia tai vasikkafondia

0,5dl raastettua sipulia

2 valkosipulin kynttä murskattuna

2tl yrttimausteseosta

25g voita

2 tippaa laventeli+ -öljyä

suolaa

vettä 5-6dl

 

Kuumenna kasarissa sipuli ja valkosipuli, lisää yrtit ja fondi, sekoita tasaiseksi ja kaada sekaan viini. Kun viini kiehahtaa, lisää voi. Voin sulattua kaada riisi sekaan ja käännä lieden teho hiljaiselle. Sekoita aluksi voimakkaasti vispilällä ja anna kuplia välillä sekoittaen, Kun viiniseos on imeytynyt, lisää vettä puoli desiä kerrallaan, sekoita hyvin ja anna imeytyä enne uutta lisäystä. Kun risotto on kypsää, lisää laventeli+ -öljy ja suola ja sekoita hyvin sekaan. Tarjoa laventelilampaan kanssa.

 

 

 

 

 

Please reload

Please reload

Arkisto